Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Η ΣΤ' τάξη του σχολείου μας ανεβάζει το έργο " Τα μαγικά μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά

Τέλη Ιουνίου και οι μεγάλοι μαθητές του σχολείου μας ετοιμάζονται να μας αποχαιρετίσουν! Τους περιμένει μια νέα αρχή στο Γυμνάσιο.
Η δασκάλα τους κυρία Κατερίνα Δράκου τους πρότεινε να ανεβάσουν το θεατρικό έργο "  Τα μαγικά μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά. Ένα έργο με
έξυπνες ατάκες, πολύ σύγχρονο,
διδακτικό και ικανό να μας προβληματίσει σε σχέση με τις αλλαγές που γίνονται σήμερα στην κοινωνία μας.
Σας παραθέτουμε κάποιες  πληροφορίες για την υπόθεση του έργου...

" Στη χώρα του άπληστου Βασιλιά Αρπατίλαου απαγορεύονται οι ...Κυριακές, τα πάρτυ γενεθλίων, οι παιδικές χαρές, μέχρι και ο λόξυγγας! Όλοι δουλεύουν νύχτα-μέρα για να γεμίζει με διαμάντια το θησαυροφυλάκιό του Βασιλιά. Ο καταχθόνιος σύμβουλός του, Σαυρίλιος Βρισελιέ, σχεδιάζει να καταργήσει ακόμη και τα όνειρα με την καινούργια του εφεύρεση, τα «εφιαλτικά μαξιλάρια», για να δουλεύουν όλοι περισσότερο, χωρίς γκρίνιες και παράπονα. Όμως σε αυτή την απόπειρα θα βρει απέναντί του την αντίσταση των παιδιών, που με τη βοήθεια του δασκάλου τους θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν το τρομερό σχέδιο."

Οι μαθητές της Στ' τάξης συμφώνησαν με την πρόταση της δασκάλας τους και ξεκίνησαν τις πρόβες.
Σε αυτό το σημείο θέλουμε να σας πούμε λίγα λόγια για τη σπουδαιότητα της Θεατρικής Αγωγής .
Η θεατρική αγωγή στο δημοτικό σχολείο κατέχει σπουδαία θέση καθώς δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να :
  • Να εξερευνήσουν το σώμα τους στο χ­ώρο και να αναπτύξουν σχέση με το ρυθμό.­
  • Να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και να ενταχθούν στην ομάδα.
  • Να κατακτήσουν τις γλωσσικές και εκφραστικές του ικανότητες με την αφήγηση, τον αυτοσχέδιο διάλογο και τις διάφορες μορφές δραματικής τέχνης.
Έτσι τα παιδιά της Στ' τάξης  ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη θεατρική παράσταση ως εξής ... Πρώτα ήρθαν σε επαφή με το θεατρικό έργο. Το θεατρικό έργο σε μια πρώτη επαφή τους αποκάλυψε την πλοκή, τις συγκρούσεις δυνάμεων, τις δραματικές καταστάσεις και περιπέτειες των ηρώων του. Η κατανόηση του θεατρικού έργου δεν ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση.
Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε ένα θεατρικό έργο είναι να ζωντανέψουμε στη σκηνή τη δράση του.
 Στη συνέχεια εξερεύνησαν τους χαρακτήρες και τους ρόλους του έργου καθώς έπρεπε να συνειδητοποιήσουν την αξία του κάθε ρόλου. Κάθε ρόλος είναι σημαντικός και όλοι οι ρόλοι αλληλοσυμπληρώνονται στη σκηνή.
Έπειτα ξεκίνησαν το στήσιμο της παράστασης.Πρότειναν όλοι μαζί σκηνικές λύσεις γ­ια την ατμόσφαιρα του έργου, ιδέες για τα κοστούμια των ηρώων και τα αντικείμενα - σύμβολα που φοράνε ή κρατάνε. Άλλωστε το θέατρο είναι η τέχνη της μεταμόρφωσης και της μαγείας.
 Στη συνέχεια επέλεξαν την ηχητική - μουσική επένδυση της δράσης και το φωτισμό που θα χρησιμοποιούσαν στην παράσταση.
Και έτσι πολύ σύντομα έφτασε η στιγμή της παράστασης! Η παράσταση δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου αλλά και στον δημοτικό κινηματογράφο της Καισαριανής "ΑΙΟΛΙΑ" στα πλαίσια της 13ης μαθητικής γιορτής που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Καισαριανής  την Παρασκευή 4/6/13 και Σάββατο 5/6/13.
.
Παρακάτω θα απολαύσετε φωτογραφίες και βίντεο από την παράσταση!























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου